Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Sep 20, 2021

The barn at Hlöðuberg at Skarðsströnd designed by Studio Bua is situated on a former farm overlooking the Breiðafjörður Nature Reserve in western Iceland.

The land has several structures, a fragmented cluster of buildings that each have a specific character. The buildings were in various states of disrepair and initially architects were asked to come up with some ideas for the whole farm. Their proposal was to link the existing spaces to create a more cohesive landscape with a ‘community’ of buildings for the family and their friends to occupy. Together they create the place and make the site’s history evident. The first phase is the conversion of a derelict concrete barn.

The brief was to conceive a design that would house an artist studio and home for the owners. The main barn form is constructed of thick and relatively stable mass concrete and was roofed in corrugated steel. A later ‘lean-to’ addition, had already lost its roof and was a state of ruin. The remaining walls are without foundations, are placed on a higher level than the main barn structure and are very fragile.

"We decided to simply retain the perimeter walls, leaving them in a beautiful ruined state, enclosing a new walled garden."

The existing barn's robust concrete structure was retained and adapted to accommodate a kitchen and dining area alongside a double-height studio space. The ground floor is designed to provide a sequence of utilitarian spaces with good natural light and views of the surrounding landscape through new and existing openings.

The extension's gabled form mirrors the profile of the original concrete structure, while its homogenous, corrugated-metal cladding distinguishes it as a new addition.

"On the first floor - the domestic sphere - we maintained a subdued palette of materials inspired by local vernacular interiors, the walls and floors are lined in white stained pine boards. A plywood staircase leads from the ground floor dining space to a mezzanine sitting room, overlooking a double-height space. A large existing opening on the end facade has been fully glazed, and the adjoining void allows both spaces to benefit from the view and daylight."

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Sep 20, 2021

The barn at Hlöðuberg at Skarðsströnd designed by Studio Bua is situated on a former farm overlooking the Breiðafjörður Nature Reserve in western Iceland.

The land has several structures, a fragmented cluster of buildings that each have a specific character. The buildings were in various states of disrepair and initially architects were asked to come up with some ideas for the whole farm. Their proposal was to link the existing spaces to create a more cohesive landscape with a ‘community’ of buildings for the family and their friends to occupy. Together they create the place and make the site’s history evident. The first phase is the conversion of a derelict concrete barn.

The brief was to conceive a design that would house an artist studio and home for the owners. The main barn form is constructed of thick and relatively stable mass concrete and was roofed in corrugated steel. A later ‘lean-to’ addition, had already lost its roof and was a state of ruin. The remaining walls are without foundations, are placed on a higher level than the main barn structure and are very fragile.

"We decided to simply retain the perimeter walls, leaving them in a beautiful ruined state, enclosing a new walled garden."

The existing barn's robust concrete structure was retained and adapted to accommodate a kitchen and dining area alongside a double-height studio space. The ground floor is designed to provide a sequence of utilitarian spaces with good natural light and views of the surrounding landscape through new and existing openings.

The extension's gabled form mirrors the profile of the original concrete structure, while its homogenous, corrugated-metal cladding distinguishes it as a new addition.

"On the first floor - the domestic sphere - we maintained a subdued palette of materials inspired by local vernacular interiors, the walls and floors are lined in white stained pine boards. A plywood staircase leads from the ground floor dining space to a mezzanine sitting room, overlooking a double-height space. A large existing opening on the end facade has been fully glazed, and the adjoining void allows both spaces to benefit from the view and daylight."

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels