Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Nov 15, 2022

The Glenburn House by Sean Godsell Architects is located at the top of a hill and enjoys panoramic views of the quintessentially Australian landscape.

It is partially embedded into the hilltop as a means of protecting the occupants from the prevailing weather and buffering the west side of the building from extreme heat in summer. The plan extends architects research into the notion of ‘abstract verandah’ to include a barcode motif in the plan. A series of discrete spaces, organized in a way to suit the client’s particular requirements, results in a coded arrangement that is unique to them – a tectonic thumbprint for living.

"Our clients are committed to environmentally sustainable design (ESD) and the building skin (which is an identifiable part of my work and has the primary role of shading) includes solar collectors for power and hot water in this instance. The collectors are integrated into the skin which wraps over the roof to form a shading device for the two outdoor areas. The collectors are deliberately discrete – integral rather than attached to the architectonics of the building. This reinforces my position that environmental design should be seen as a normal, almost incidental part of the appearance of any building. The skin opens and closes allowing the occupants to further modify their internal environment. This philosophy underpins my approach to the RMIT Design Hub building, due to commence in 2009, where the same idea of integrated ESD results in a more technically sophisticated version of the same idea. In the RMIT building the skin can be upgraded over time to support the evolution of solar technology" explains the Sean Godsell Architects.

Other elements such as double glazing, rainwater harvesting, and digital power management make this apparently simple house a sophisticated device for passive environmental management. Double glazing is still unusual in residential architecture in Australia. In this example argon filled low E coated glass is further enhanced by a split mullion detail that eliminates thermal bridging. The air gap between the structural floor slab and recycled timber floor slab is filled with a screed to enhance the performance of the in slab hydronic heating.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Nov 15, 2022

The Glenburn House by Sean Godsell Architects is located at the top of a hill and enjoys panoramic views of the quintessentially Australian landscape.

It is partially embedded into the hilltop as a means of protecting the occupants from the prevailing weather and buffering the west side of the building from extreme heat in summer. The plan extends architects research into the notion of ‘abstract verandah’ to include a barcode motif in the plan. A series of discrete spaces, organized in a way to suit the client’s particular requirements, results in a coded arrangement that is unique to them – a tectonic thumbprint for living.

"Our clients are committed to environmentally sustainable design (ESD) and the building skin (which is an identifiable part of my work and has the primary role of shading) includes solar collectors for power and hot water in this instance. The collectors are integrated into the skin which wraps over the roof to form a shading device for the two outdoor areas. The collectors are deliberately discrete – integral rather than attached to the architectonics of the building. This reinforces my position that environmental design should be seen as a normal, almost incidental part of the appearance of any building. The skin opens and closes allowing the occupants to further modify their internal environment. This philosophy underpins my approach to the RMIT Design Hub building, due to commence in 2009, where the same idea of integrated ESD results in a more technically sophisticated version of the same idea. In the RMIT building the skin can be upgraded over time to support the evolution of solar technology" explains the Sean Godsell Architects.

Other elements such as double glazing, rainwater harvesting, and digital power management make this apparently simple house a sophisticated device for passive environmental management. Double glazing is still unusual in residential architecture in Australia. In this example argon filled low E coated glass is further enhanced by a split mullion detail that eliminates thermal bridging. The air gap between the structural floor slab and recycled timber floor slab is filled with a screed to enhance the performance of the in slab hydronic heating.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels