Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Jun 30, 2021

The Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro is a single family house designed in a rural estate in Fartosa, Fonte Boa, in the centre of Portugal

The small estate, with a vineyard and olive grove, is located in the Rabaçal valley, confined by the Jerumelo, Sicó and Espinhal mountains. This expressive valley's landscape, which was once occupied by a roman villa (around IV BC), is now mainly characterized by small plants and big olive trees.

The house is located on the west side of the estate, protected from the main road, taking advantage of the best sun exposure, the surrounding trees and the views over the valley. The accurate position of the house was set so that there wouldn't be major changes in the terrain, maintaining the existing slope and preserving all the existing trees.

Reinterpreting the traditional single family housing typology, the house is a two storey rectangular volume with a zinc pitched roof, whose volume detaches itself from the slope with a concrete basement (occupied by a small wine cellar).

From the street, the entrance is made through an opening in the stonewall that limits the south part of the site. The open garage, built below the terrain level, is enclosed by concrete walls, by the semi-underground concrete box that hosts the laundry room, and by the stairs that lead to the upper level where the house is located.

A succession of platforms leads to the entrance of the house, which is protected by a windbreak door. Inside, both floors are organized in three parts, with a core stairs and utility area that, on the ground floor, divides the dining from the living room and, on the first floor, separates the two main bedrooms.The communication between the two floors is made by a cabinet/staircase that reinforces the longitudinal direction of the house. All the interior spaces have a particular relationship with the outside, through a set of big openings or small windows that intensify, in very different ways, the connection that the house establishes with the landscape.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
June 30, 2021

The Fonte Boa House by João Mendes Ribeiro is a single family house designed in a rural estate in Fartosa, Fonte Boa, in the centre of Portugal

The small estate, with a vineyard and olive grove, is located in the Rabaçal valley, confined by the Jerumelo, Sicó and Espinhal mountains. This expressive valley's landscape, which was once occupied by a roman villa (around IV BC), is now mainly characterized by small plants and big olive trees.

The house is located on the west side of the estate, protected from the main road, taking advantage of the best sun exposure, the surrounding trees and the views over the valley. The accurate position of the house was set so that there wouldn't be major changes in the terrain, maintaining the existing slope and preserving all the existing trees.

Reinterpreting the traditional single family housing typology, the house is a two storey rectangular volume with a zinc pitched roof, whose volume detaches itself from the slope with a concrete basement (occupied by a small wine cellar).

From the street, the entrance is made through an opening in the stonewall that limits the south part of the site. The open garage, built below the terrain level, is enclosed by concrete walls, by the semi-underground concrete box that hosts the laundry room, and by the stairs that lead to the upper level where the house is located.

A succession of platforms leads to the entrance of the house, which is protected by a windbreak door. Inside, both floors are organized in three parts, with a core stairs and utility area that, on the ground floor, divides the dining from the living room and, on the first floor, separates the two main bedrooms.The communication between the two floors is made by a cabinet/staircase that reinforces the longitudinal direction of the house. All the interior spaces have a particular relationship with the outside, through a set of big openings or small windows that intensify, in very different ways, the connection that the house establishes with the landscape.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels