Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Jun 23, 2021

“Es Pou de Can Marianet Barber” is a historical place name in the interior of the island of Formentera, Spain. A rural plot where several pre-existing conditions lead by Marià Castelló to the insertion of this small first residence in the territory.

The proposal is divided into three volumes, which order the program while providing it with a smaller grain and in accordance with the scale of the landscape. From south to north, the first volume houses a porch that offers solar protection, the second contains the more public program and the third two bedrooms. Among them are transverse strips that physically separate the volumes, giving them ventilation and lighting, as well as providing them with services and connections. In front of the house, there is a cistern that makes it self-sufficient in terms of water supply while offering a solarium for the coldest months of the year.

From the inside and through the porch, deep perspectives are discovered towards the flat landscape of wheat and oat fields, where the soft and warm color of the earth and the muted greens of the almond and fig trees predominate. The light, color, and material from the outside enter the interior of the house thanks to ceramics and wood, two noble materials that are combined in a subtle and timeless way.

The warmth of the earth is transferred to the ceiling and pavements, resolved by means of Mallorcan-style ceramic vaults and pressed terracotta tiles. Likewise, the tiles are used to solve various other elements, such as façade cladding, roof finish, the headboard of the master bedroom, or pebble gravel, processing in situ the losses of the ceramic elements used. The freshness associated with the color of the vegetation predominates in the humid areas, where some vertical walls are covered with vitrified ceramic tiles of a diluted green color and identical dimensions to the rest of the pieces. The light filters inwards through its passage through ceramic lattices, generating, in turn, a constant evolution of lights and shadows.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
June 23, 2021

“Es Pou de Can Marianet Barber” is a historical place name in the interior of the island of Formentera, Spain. A rural plot where several pre-existing conditions lead by Marià Castelló to the insertion of this small first residence in the territory.

The proposal is divided into three volumes, which order the program while providing it with a smaller grain and in accordance with the scale of the landscape. From south to north, the first volume houses a porch that offers solar protection, the second contains the more public program and the third two bedrooms. Among them are transverse strips that physically separate the volumes, giving them ventilation and lighting, as well as providing them with services and connections. In front of the house, there is a cistern that makes it self-sufficient in terms of water supply while offering a solarium for the coldest months of the year.

From the inside and through the porch, deep perspectives are discovered towards the flat landscape of wheat and oat fields, where the soft and warm color of the earth and the muted greens of the almond and fig trees predominate. The light, color, and material from the outside enter the interior of the house thanks to ceramics and wood, two noble materials that are combined in a subtle and timeless way.

The warmth of the earth is transferred to the ceiling and pavements, resolved by means of Mallorcan-style ceramic vaults and pressed terracotta tiles. Likewise, the tiles are used to solve various other elements, such as façade cladding, roof finish, the headboard of the master bedroom, or pebble gravel, processing in situ the losses of the ceramic elements used. The freshness associated with the color of the vegetation predominates in the humid areas, where some vertical walls are covered with vitrified ceramic tiles of a diluted green color and identical dimensions to the rest of the pieces. The light filters inwards through its passage through ceramic lattices, generating, in turn, a constant evolution of lights and shadows.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels