Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Feb
11
Enrico Fermi School by BDR bureau
Edition
Italy
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Feb 11, 2021

Located between the former industrial area of Lingotto and the Po River in the south-east area of Turin, Italy, Enrico Fermi Secondary School occupies a 1960s building complex which has been given a new lease of life by local architectural firm BDR bureau.

The Fermi School, a middle school, opens up to the urban sphere through the reorganization of its entrances and of its external spaces. The back of the existing building becomes the large new main entrance, shaping a green space while unfolding to the neighborhood and emphasizing the concept of a community school. The ground floor is an extension of the public space: integrating a series of services open to everyone, such as the gym, the library, the auditorium, and the cafeteria.

BDR bureau mainly operates by addition: a new steel structure creates an inhabited envelope where the terraces are an integral part of the teaching program, embraces new connective spaces and works as a passive shield. The modularity of the new frame outlines a thread-like backbone, completed by a metal net that highlights the visual permeability and the relationship with the outside. The frame’s compositional scheme is also repeated in the old building, whose façades are treated with a multigrain plaster creating depth variations.

The façades of the new front and those facing towards the courtyards maintain large windows that enhance the relationship between the various different volumes and the outdoor spaces, bringing new meaning to the original layout. The ground floor is designed as a civic center, where the different functions are gathered in the atrium, directly connected with the garden and the two entrances. The atrium stretches to the upper floors thanks to a vertical element, a stairwell that evokes the external architectural language. The flexible library and auditorium space, the cafeteria and the gym complete the public spaces on the ground floor.

On the two upper floors, the atrium accommodates recreational and collective spaces, while the educational activities are organized in clusters – spatial units composed of classrooms, cloakrooms, services and informal learning spaces. The classrooms become the meeting point and the linkage between inside and outside, retaining a visual connection to the common space and giving access to the terraces. Just like in the experimental en plein air schools, educational and recreational activities take place outdoors. In these open spaces, the green areas and the dialog with the surrounding landscape encourage students and professors to meet and exchange ideas in their daily activities, thus adding great value.

The planning project shared with the community carries an explicit and higher ambition as well: “to set the standard by building a school in both the pedagogical and educational sense”. At the same time, the innovation of the school structure and the inclusion of new architectural and spatial elements make the Fermi School by BDR bureau a case study, a replicable model for the requalification of the school building heritage.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
February 11, 2021

Located between the former industrial area of Lingotto and the Po River in the south-east area of Turin, Italy, Enrico Fermi Secondary School occupies a 1960s building complex which has been given a new lease of life by local architectural firm BDR bureau.

The Fermi School, a middle school, opens up to the urban sphere through the reorganization of its entrances and of its external spaces. The back of the existing building becomes the large new main entrance, shaping a green space while unfolding to the neighborhood and emphasizing the concept of a community school. The ground floor is an extension of the public space: integrating a series of services open to everyone, such as the gym, the library, the auditorium, and the cafeteria.

BDR bureau mainly operates by addition: a new steel structure creates an inhabited envelope where the terraces are an integral part of the teaching program, embraces new connective spaces and works as a passive shield. The modularity of the new frame outlines a thread-like backbone, completed by a metal net that highlights the visual permeability and the relationship with the outside. The frame’s compositional scheme is also repeated in the old building, whose façades are treated with a multigrain plaster creating depth variations.

The façades of the new front and those facing towards the courtyards maintain large windows that enhance the relationship between the various different volumes and the outdoor spaces, bringing new meaning to the original layout. The ground floor is designed as a civic center, where the different functions are gathered in the atrium, directly connected with the garden and the two entrances. The atrium stretches to the upper floors thanks to a vertical element, a stairwell that evokes the external architectural language. The flexible library and auditorium space, the cafeteria and the gym complete the public spaces on the ground floor.

On the two upper floors, the atrium accommodates recreational and collective spaces, while the educational activities are organized in clusters – spatial units composed of classrooms, cloakrooms, services and informal learning spaces. The classrooms become the meeting point and the linkage between inside and outside, retaining a visual connection to the common space and giving access to the terraces. Just like in the experimental en plein air schools, educational and recreational activities take place outdoors. In these open spaces, the green areas and the dialog with the surrounding landscape encourage students and professors to meet and exchange ideas in their daily activities, thus adding great value.

The planning project shared with the community carries an explicit and higher ambition as well: “to set the standard by building a school in both the pedagogical and educational sense”. At the same time, the innovation of the school structure and the inclusion of new architectural and spatial elements make the Fermi School by BDR bureau a case study, a replicable model for the requalification of the school building heritage.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels