Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Edition
DwellWell
under the patronage of
Weekend Retreat
under the patronage of
Zuzanna Gasior
Nov 25, 2022

El Priorato is a restoration of a 16th-century clergy house into new holiday home by Atienza Maure Arquitectos located in Trespaderne, Spain.

A large house in the Castilian region has been restored and contrasted with new, white concrete elements by the addition of a structure that duplicates and completes the original, which was destroyed in a fire that only damaged its stone walls.

"Unfortunately no one seems to have photos of the interiors before the structure collapsed, so we had to gather the information almost like at an archaeological site," Atienza Maure Arquitectos co-founder Alonso Atienza

Due to the building's steeply sloping site, the ground floor was formerly a darker basement level used for storage, which informed the practice's approach of introducing as much natural light as possible.

"Everything revolves around the attempt to introduce light into the rooms and on the ground floor, as in John Soane's house museum or in the Rascainfiernos of Fernando Higueras," said Atienza.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Nov 25, 2022

El Priorato is a restoration of a 16th-century clergy house into new holiday home by Atienza Maure Arquitectos located in Trespaderne, Spain.

A large house in the Castilian region has been restored and contrasted with new, white concrete elements by the addition of a structure that duplicates and completes the original, which was destroyed in a fire that only damaged its stone walls.

"Unfortunately no one seems to have photos of the interiors before the structure collapsed, so we had to gather the information almost like at an archaeological site," Atienza Maure Arquitectos co-founder Alonso Atienza

Due to the building's steeply sloping site, the ground floor was formerly a darker basement level used for storage, which informed the practice's approach of introducing as much natural light as possible.

"Everything revolves around the attempt to introduce light into the rooms and on the ground floor, as in John Soane's house museum or in the Rascainfiernos of Fernando Higueras," said Atienza.

No items found.
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels