Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Oct 12, 2021

The Detached house by Recita Architecture is perched on a hill at the edge of Dallet village, overlooking Limagne's plain to the north and facing a horse pasture to the south.

Savings were achieved by minimizing the building's footprint and spreading the program over three levels. A semi-buried base shelters the garage and anchors the house on the slope. The living rooms on the first floor have four orientations and have direct access to the rear garden, which is more intimate. Finally, the children's rooms make use of the high ceilings to accommodate huts suspended from the roof structure and accessible via small ladders.

By appearing as an isolated object, the house appears as an oasis in the landscape and creates a sense of immediate impact. The prismatic form of the plan, combined with the slope of the land, gives rise to a slender silhouette on the north façade and, conversely, presents the usual proportions at the top of the slope.

Built-in clay bricks, the project employs corrugated iron cladding in a refined and careful use of the material. Large larch windows offer unobstructed views of the Puys mountain range and the town of Pont-du-Château below.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
Oct 12, 2021

The Detached house by Recita Architecture is perched on a hill at the edge of Dallet village, overlooking Limagne's plain to the north and facing a horse pasture to the south.

Savings were achieved by minimizing the building's footprint and spreading the program over three levels. A semi-buried base shelters the garage and anchors the house on the slope. The living rooms on the first floor have four orientations and have direct access to the rear garden, which is more intimate. Finally, the children's rooms make use of the high ceilings to accommodate huts suspended from the roof structure and accessible via small ladders.

By appearing as an isolated object, the house appears as an oasis in the landscape and creates a sense of immediate impact. The prismatic form of the plan, combined with the slope of the land, gives rise to a slender silhouette on the north façade and, conversely, presents the usual proportions at the top of the slope.

Built-in clay bricks, the project employs corrugated iron cladding in a refined and careful use of the material. Large larch windows offer unobstructed views of the Puys mountain range and the town of Pont-du-Château below.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels