Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Apr
19
Cristalleries Planell Civic Center by H Arquitectes
Alexander Zaxarov
Apr 19, 2021

Behind only two survived external facades of the former Planell glass factory in the northwest of Barcelona, Harquitectes added a brick building that, thanks to a sophisticated ventilation concept, requires hardly any heating or cooling energy.

This public facility houses an adult education centre, a language standarization consortium and a hotel on a triangular plot in the Parliament district. Two of the three sides of the site area defined by the heritage-listed frontage of the former Planell glass factory, built on Calle Anglesola in 1913. The building makes use of the entire plot, acting as an intrinsic part of the urban landscape, although the triangular shape and the classified façades prevent it from occupying the entire site.

The programme is distributed across four levels which are set back from the south-facing heritage facade. The resulting atrium reconciles construction and heritage, improves the natural lighting for the classrooms and provides a heat and sound barrier.  This long, narrow courtyard is reproduced at the northern vertex, which exhausts the geometry but acts as a relational system between the administrative uses of the building and the exterior.

The building section shows how it controls and manages the air under natural conditions. In winter, it is necessary to control heat loss due to air renewal, redeem the heavy internal load built up due to the inertia of the wall structure, and draw fresh air in from the atrium, which thus acts as a natural air recycle. In summer, the heat has to be dissipated by moving the largest possible volume of air and fresh air must be strictly natural, based on solar chimneys and caps that apply the Venturi effect.

Cross-ventilation between the courtyards is ruled out by the programme and the need to avoid conflicting noises. The building therefore gives each strip of usage space a long structural break where the air circulates vertically, ‘pulled upwards’ in the chimneys by the power of the sun, which also give the building a silhouette and a distinctive, transparent materiality.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
April 19, 2021

Behind only two survived external facades of the former Planell glass factory in the northwest of Barcelona, Harquitectes added a brick building that, thanks to a sophisticated ventilation concept, requires hardly any heating or cooling energy.

This public facility houses an adult education centre, a language standarization consortium and a hotel on a triangular plot in the Parliament district. Two of the three sides of the site area defined by the heritage-listed frontage of the former Planell glass factory, built on Calle Anglesola in 1913. The building makes use of the entire plot, acting as an intrinsic part of the urban landscape, although the triangular shape and the classified façades prevent it from occupying the entire site.

The programme is distributed across four levels which are set back from the south-facing heritage facade. The resulting atrium reconciles construction and heritage, improves the natural lighting for the classrooms and provides a heat and sound barrier.  This long, narrow courtyard is reproduced at the northern vertex, which exhausts the geometry but acts as a relational system between the administrative uses of the building and the exterior.

The building section shows how it controls and manages the air under natural conditions. In winter, it is necessary to control heat loss due to air renewal, redeem the heavy internal load built up due to the inertia of the wall structure, and draw fresh air in from the atrium, which thus acts as a natural air recycle. In summer, the heat has to be dissipated by moving the largest possible volume of air and fresh air must be strictly natural, based on solar chimneys and caps that apply the Venturi effect.

Cross-ventilation between the courtyards is ruled out by the programme and the need to avoid conflicting noises. The building therefore gives each strip of usage space a long structural break where the air circulates vertically, ‘pulled upwards’ in the chimneys by the power of the sun, which also give the building a silhouette and a distinctive, transparent materiality.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels