Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Conversion of Historic Barn by Oliver Christen Architects
@zaxarovcom
Jun 3, 2022

Designed by Oliver Christen Architekten, the project involves the minimal conversion of a barn into a residential building in Saas-Fee, Switzerland.

Originally, the barns were used to store grain. The typology of their construction consists of a wooden block construction supported by stone columns atop a massive foundation. These buildings are typically stacked atop one another without vertical connections. The support structures are mainly covered with roughly rounded stone slabs. These so-called mice slabs prevented mice from entering the granary. The outdoor space located between the base and block buildings was originally unused, allowing a view through, and lying in the shadow of the building volumes.

By converting the barn into a residential building, its preservation could be assured. The barn was underpinned and the walls were glazed all around. The two-story building became a three-story residence. To maintain the shady and transparent atmosphere, the mezzanine floor was painted black. A dining table and kitchen are located on this floor, and the view provides new, unexpected visual references to the village.

While the plinth building continues to have a rather mural appearance and houses the access, wet rooms, and bedrooms, the living space in the block building appears spacious and is overheight. Through the modern conversion, the architects have given value to the traditional structures of the barn buildings and reinterpreted them. On the outside, the interventions appear unagitated and careful, and the barn blends naturally into the village.

No items found.
No items found.
@zaxarovcom
Jun 3, 2022

Designed by Oliver Christen Architekten, the project involves the minimal conversion of a barn into a residential building in Saas-Fee, Switzerland.

Originally, the barns were used to store grain. The typology of their construction consists of a wooden block construction supported by stone columns atop a massive foundation. These buildings are typically stacked atop one another without vertical connections. The support structures are mainly covered with roughly rounded stone slabs. These so-called mice slabs prevented mice from entering the granary. The outdoor space located between the base and block buildings was originally unused, allowing a view through, and lying in the shadow of the building volumes.

By converting the barn into a residential building, its preservation could be assured. The barn was underpinned and the walls were glazed all around. The two-story building became a three-story residence. To maintain the shady and transparent atmosphere, the mezzanine floor was painted black. A dining table and kitchen are located on this floor, and the view provides new, unexpected visual references to the village.

While the plinth building continues to have a rather mural appearance and houses the access, wet rooms, and bedrooms, the living space in the block building appears spacious and is overheight. Through the modern conversion, the architects have given value to the traditional structures of the barn buildings and reinterpreted them. On the outside, the interventions appear unagitated and careful, and the barn blends naturally into the village.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels