Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Jul 1, 2022

Casa Rospigliosi by Studio Traccia is a minimalistic apartment renovation comprising fine inlays and raw concrete.

The San Siro district is the setting for this renovation of a 1950s residence within a park. The complex is situated on the edge of Milan's urban fabric, reflecting the urbanity of the city and the rural nature of the countryside.

To echo the stadium's raw tectonics, the building reveals its concrete structure on the ground floor, which is concealed underneath layers of plaster and masonry inside the apartments. The resurfacing of the building's structure could provide a sense of identity to the space, where the intention was to combine two separate apartments.The large living area is liberated and becomes an opportunity to unite the two units, keeping the sleeping area on the west side of the house essentially unchanged, while concentrating the interventions in the east. The 3 concrete columns reveal traces of the original structure in the new living space, revealing a brutalist urban soul. This H-shaped pillar, originally used as a duct host, has also been restored to its utilitarian nature, leaving visible the electrical and heating ducts. The vertical rhythm of the columns marking the space is superimposed with the horizontal rhythm of the ceiling, which defines the kitchen area with a variation in height and color.

A functional spine is defined at the center of the apartment, which organizes the bathrooms, the entrance, and the closet. Nonetheless, passages with sliding or pivoting doors that connect or separate public and private spaces make this block appear more indistinct.Inlays in tinted micro-cement, which draw inspiration from Lombard tradition but are translated into a contemporary key, emphasize specific spaces, such as the entrance and the bedroom.It consists of original and contemporary elements, which together define a new possible way of living.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Jul 1, 2022

Casa Rospigliosi by Studio Traccia is a minimalistic apartment renovation comprising fine inlays and raw concrete.

The San Siro district is the setting for this renovation of a 1950s residence within a park. The complex is situated on the edge of Milan's urban fabric, reflecting the urbanity of the city and the rural nature of the countryside.

To echo the stadium's raw tectonics, the building reveals its concrete structure on the ground floor, which is concealed underneath layers of plaster and masonry inside the apartments. The resurfacing of the building's structure could provide a sense of identity to the space, where the intention was to combine two separate apartments.The large living area is liberated and becomes an opportunity to unite the two units, keeping the sleeping area on the west side of the house essentially unchanged, while concentrating the interventions in the east. The 3 concrete columns reveal traces of the original structure in the new living space, revealing a brutalist urban soul. This H-shaped pillar, originally used as a duct host, has also been restored to its utilitarian nature, leaving visible the electrical and heating ducts. The vertical rhythm of the columns marking the space is superimposed with the horizontal rhythm of the ceiling, which defines the kitchen area with a variation in height and color.

A functional spine is defined at the center of the apartment, which organizes the bathrooms, the entrance, and the closet. Nonetheless, passages with sliding or pivoting doors that connect or separate public and private spaces make this block appear more indistinct.Inlays in tinted micro-cement, which draw inspiration from Lombard tradition but are translated into a contemporary key, emphasize specific spaces, such as the entrance and the bedroom.It consists of original and contemporary elements, which together define a new possible way of living.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels