Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
@zaxarovcom
Sep 1, 2022

Composer Max Richter and visual artist Yulia Mahr have set up a multimedia production studio designed by Charlie Luxton Design inside a former farmhouse in Oxfordshire, UK.

This project presented an exciting opportunity to create a modern, high quality music recording facility and art studio. The owners, who work individually and in collaboration, required bespoke accommodation to facilitate their work. The resulting design provides world class recording studios and associated facilities, art studios, office space for support staff and a canteen for permanent staff and visiting musicians.

The interiors retain a connection to the building’s agricultural roots expressing its original steel structure internally. Natural light was a key consideration and generous rooflights bring light to all main spaces.

The plan draws the visitor through a series of connecting spaces that reduce in scale, culminating in the entrance to the expansive recording studio with a large picture window connecting it to the landscape beyond.

Extensive landscaping grounds the building in its location with the metal folded seam cladding providing a contrasting backdrop for the naturalistic planting scheme.

The existing foundations and steel frame were adapted and used to reduce carbon emissions. A new highly insulated shell was created with MVHR, a large PV array, air source heat pumps and battery storage which allow the studio to continue recording during powercuts.

No items found.
No items found.
@zaxarovcom
Sep 1, 2022

Composer Max Richter and visual artist Yulia Mahr have set up a multimedia production studio designed by Charlie Luxton Design inside a former farmhouse in Oxfordshire, UK.

This project presented an exciting opportunity to create a modern, high quality music recording facility and art studio. The owners, who work individually and in collaboration, required bespoke accommodation to facilitate their work. The resulting design provides world class recording studios and associated facilities, art studios, office space for support staff and a canteen for permanent staff and visiting musicians.

The interiors retain a connection to the building’s agricultural roots expressing its original steel structure internally. Natural light was a key consideration and generous rooflights bring light to all main spaces.

The plan draws the visitor through a series of connecting spaces that reduce in scale, culminating in the entrance to the expansive recording studio with a large picture window connecting it to the landscape beyond.

Extensive landscaping grounds the building in its location with the metal folded seam cladding providing a contrasting backdrop for the naturalistic planting scheme.

The existing foundations and steel frame were adapted and used to reduce carbon emissions. A new highly insulated shell was created with MVHR, a large PV array, air source heat pumps and battery storage which allow the studio to continue recording during powercuts.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels