Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
May 13, 2021

PPAA created the Apán - the project which seeks to improve the quality of rural-housing and assisted self-construction in the Mexican territory.

Apán is a part of the group called “INFONAVIT Practical Housing Research and Experimentation Laboratory” that includes 32 experimental prototypes of rural housing for the Research Center for Sustainable Development (CIDS).

The objective of the project was to build a house in a rural context that met the characteristics of decent housing as well as the needs of the users. The project starts from the analysis of the site in the city of Zaragoza, Coahuila, with the specific purpose of achieving complete adaptability of the housing prototype to the site. Its location and proximity to the city of Piedras Negras generate a particular social context due to its proximity to the United States. The inhabitants of this town have a strong aspiration to the American way of life, which was reflected in the buildings of the area. On the other hand, Zaragoza has an extreme climate and a lot of humidity thanks to the San Antonio River, which is a branch of the Rio Grande River. For this reason, the acequias, or canals, can be seen around the different towns of the municipality.

A local construction system based on masonry with a dyed cement-sand coating is used. All the walls of the project have a concrete layer to withstand the climatic conditions of the local humidity. The roof system recovers the vernacular system of the rural houses, like the traditional rainwater drainage system.

The project is based on two volumes that divide the private spaces from the public ones, recovering elements of traditional architecture programs. With the main entrance facing south and the service areas concentrated to the north, a windowless facade is generated, while the rear facade opens up to the landscape. A progression scheme is proposed according to the growth in the number of family members. The system works by repeating the same module sideways. The project has an intermediate height of 3.26m with the purpose of dignifying rural housing through the creation of larger spaces.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
May 13, 2021

PPAA created the Apán - the project which seeks to improve the quality of rural-housing and assisted self-construction in the Mexican territory.

Apán is a part of the group called “INFONAVIT Practical Housing Research and Experimentation Laboratory” that includes 32 experimental prototypes of rural housing for the Research Center for Sustainable Development (CIDS).

The objective of the project was to build a house in a rural context that met the characteristics of decent housing as well as the needs of the users. The project starts from the analysis of the site in the city of Zaragoza, Coahuila, with the specific purpose of achieving complete adaptability of the housing prototype to the site. Its location and proximity to the city of Piedras Negras generate a particular social context due to its proximity to the United States. The inhabitants of this town have a strong aspiration to the American way of life, which was reflected in the buildings of the area. On the other hand, Zaragoza has an extreme climate and a lot of humidity thanks to the San Antonio River, which is a branch of the Rio Grande River. For this reason, the acequias, or canals, can be seen around the different towns of the municipality.

A local construction system based on masonry with a dyed cement-sand coating is used. All the walls of the project have a concrete layer to withstand the climatic conditions of the local humidity. The roof system recovers the vernacular system of the rural houses, like the traditional rainwater drainage system.

The project is based on two volumes that divide the private spaces from the public ones, recovering elements of traditional architecture programs. With the main entrance facing south and the service areas concentrated to the north, a windowless facade is generated, while the rear facade opens up to the landscape. A progression scheme is proposed according to the growth in the number of family members. The system works by repeating the same module sideways. The project has an intermediate height of 3.26m with the purpose of dignifying rural housing through the creation of larger spaces.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels